Siri, I’m in love

Tajuk nak jiwang je kan?Seperti yang telah di tunggu-tunggu apple dah launch telefon terbaru dia, iPhone 4s.Dengan spesifikasi yang terbaru, iPhone 4s merupakan iPhone terbaik setakat ini, sama macam tagline dia “the best iphone yet”.

Sedikit tentang Spesifikasi iPhone 4s.

  • Dual Core A5 chip
  • 8MP camera.
  • ios 5 and iCloud
  • Siri

Apa yang paling di tunggu-tunggu dalam ios 5 adalah reminder based on location.Bermaksud reminder anda akan berfungsi mengikut lokasi anda.Confusing?

Katakan anda ingin mengisi minyak kereta, lalu anda letakkan dalam reminder, sekiranya anda menghampiri stesen minyak, reminder akan mengingatkan anda untuk mengisi minyak.How cool is that,eh?

Reminder based on location adalah salah satu feature terbaru dalam ios5 yang amat menakjubkan.

Apa kata kalau kita membongkar apa sebenarnya Siri yang di perkenalkan dalam iPhone 4s ni.

Siri is your own personal assistant which work only by using your voice command.Ini bermaksud, anda boleh menyuruh Siri untuk hantar mesej, set up kan jadual, buat panggilan dan pelbagai lagi.Tidak seperti voice command sebelumnya yang terhad kepada beberapa bentuk arahan, Siri lebih pintar.Ia memahami apa yang ingin anda sampaikan dan akan membalas arahan -arahan anda.

Anda boleh menyuruh Siri untuk mengejutkan anda menggunakan alarm clock atau pun mengingatkan anda tentang sesuatu mesyuarat.Bila di integratedkan dengan reminder based location, ia menjadi sesuatu yang WooW.Its will never take to long to make you realize that u are actually having a conversation with your iPhone.

Ia cukup pintar untuk memahami apa yang ingin anda soalkan , contoh  kalau anda tanya ” is there any good burger joint around here?” Siri will reply “i found a number of burger restaurant near you” dan Siri akan mengeluarkan senarai restoran burger yang berdekatan.*harap-harap ada language package untuk malay nanti, boleh tanya ‘Burgermbira buka tak hari ni?” hahaha

httpv://www.youtube.com/watch?v=pgpnMQTfc6M

Secara keseluruhannya,iPhone 4s sudah tentu lebih hebat dari iPhone 4 * pernah pula dia tak hebatkan.Walau bagaimanapun, kebanyakan orang yang menunggu agak hampa kerana kelibat iPhone 5 tidak kelihatan.

Sebenarnya dah dapat agak yang iPhone 5 tak akan keluar tahun ni, bila lihat balik masa 3g dan 3gs pun dah boleh di jangkakan.Walau bagaimana pun, ini semua hanyalah salah satu dari strategi Apple.The make people wanting for more.iPhone 4s dijangka masuk ke Malaysia, tapi ini based on speculation, since they will enter Singapore’s market by the end of the month.

Kalau kepada sesiapa yang bertanya, worth tak nak dapatkan iPhone 4s?itu bergantung kepada individu.Kalau sesiapa yang belum memiliki iPhone 4 atau iPhone , mungkin ini masa yang sesuai untuk dapatkannya.

Atau anda boleh menunggu untuk iPhone 5 pada Jun tahun depan.Ataupun anda hanya boleh terus menunggu dan menunggu dan menunggu. :-D

FYI,iMessage boleh didapati apabila anda menupgrade ke ios5 pada 12 haribulan oktober 2011.So, do I need to get myself a BB for the sake of BBM?I think not. :devil:

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

2 Responses

  1. awak memang obses iphone!! :) me to… huhu suatu ketika dulu saya penah memiliki iphone tapi….. ( haha biarlah rahsia ) btw coming soon iPhone5 mesti lg smart kn?? :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts

Shin Nihon, Desa Sri Hartamas

Kali ini nak berkongsi tentang sebuah kedai yang dah lama teringin nak pergi cuma tak bekesempatan sehinggalah baru-baru ini. Kebetulan pula, belum sempat untuk meraikan

Atlas Bistro Robinson Kuala Lumpur

Harijadi aku yang lalu, aku decide nak mencari tempat makan yang ada menawarkan wagyu yang enak. Tempat pilihan, Atlas Bistro Robinson Kuala Lumpur . Pada

Alila Bangsar, Kuala Lumpur.

Hello dan apa khabar semua? Harap semua pembaca dalam keadaan sihat dan sejahtera. Kali ini aku ingin berkongsi tentang Alila Bangsar, Kuala Lumpur. Aku berkesempatan

Prime, Le Meridien Kuala Lumpur

PRIME, Le Meridien Kuala Lumpur. Nama yang sering aku dengar setelah aku menjamu selera di N97 tempoh hari. Kerana sifat ingin tahu, aku mula mencari

N97 Bangsar

Hello semua. Kali ini nak kongsi dengan pembaca tentang sebuah restoran yang aku kunjungi tidak lama dulu, N97 Bangsar.  Dah lama pergi tapi baru nak