Presentation

Minggu ini ada 3 presentation yang hendak di buat.First, kena bentangkan pasal business plan for techno, second final year project, third pengajian malaysiatapi yang ni boleh tolak pasal Jobar yang buat hehehe.Agak lama juga dah tak buat presentation, so gemuruh tu datang balik.Ada 3 group dah buat presentation pada hari Isnin dan ketiga-tiga group ini kena reject.Berdebar juga dengar, tak sangka pula begitu strict pengadilan untuk techno.So malam tu berhempas -pulas juga dengan my board of director nak kurangkan slide daripada 50 slide tu.Presentation nak dalam 10 minit je, kena ringkas dan padat,direct to the point and tak boleh tengok slide.Itulah kata-kata si Din yang groupnya kena reject dan terpaksa buat balik presentation pada hari sabtu ini balik.Mengikut Din, lepas present 10 minit (lebih 10 kemungkinan akan di reject tu tinggi) ada pula meeting untuk bincangkan pasal business plan di mana sessi soal jawab di kemukakan.

So dalam 4 jam siap lah kami berempat membuang slide daripada 50 sehingga 12 slide je.Kesian dekat si Zulian, besok presentation FYP dia, kita orang bernasib baik dapat hari rabu.Aku? FYP punya slide tak siap lagi, kekurangan idea nak letak benda.So besok, lengkap bertali leher dengan kot ( Ada orang tak suka aku pakai kot ni, entahlah).. So bergerak terus menuju ke bilik presentation, sempatlah 2,3 orang freshies bagi salam dekat aku panggil aku Sir, aduyai…ada gaya lecturer pulak ker? :-P

Masuk presentation seminar room, terus aku di sapa “Radin, get ready ya,nice coat by the way” mak aih, aku yang tengah nervous gaban ni tersentap jugaklah bila kena tegur macam tu dgn Sir Mahfuz.Si Wan dengan pantas pergi bagitahu yang si Zulian tengah present FYP.”Its ok, just carry on with the three of you” kata Sir dekat Wan,Zaki dengan aku.Dengan muka tak bersalah,aku langkah keluar kejap dari bilik , dekat luar terus speed Dial, technical manager aku si Zulian, “uit, mana kamu?”,”Saya otw sudah,” then terpacul Si Zulian depan aku.

Presentation bermula….

Bila time aku, memang debaran cukup terasa, macam nak akad nikah pula, (macam pernah pula kan?) Yelah, takutlah juga aku, tengok orang tu siap je kadi baca , “aku nikahkan di kau dengan polan binti si polan dengan mas kahwinnya RM22.50 tunai” then dengan selamba si pengantin lelaki menjawab “terima kasih, tok”then dengan selamba si pengantin lelaki menjawab “terima kasih, tok” .Tak tergelak ke hadirin yang dengar hahaha :-D

So, bila part aku dengan muka penuh muka confident dan begitu lancar menerangkan technical specification product kita orang kepada hadirin.Dalam hati tak ada siapa yang tahu, dah macam nak meletup,nak je tak meletup lagi.Nasib baiklah ,kumpulan kami habis dalam range masa yang di tetapkan.Seterusnya, sessi temuduga, overall semua ok except Sir tak nampak target market kami,kira kelam-kelam suram sikit lah, harga product mahal sikit, so nak pasarkan tu macam agak susah bagi syarikat baru macam ini, he was interested with our idea from the first day that we present it to him.Aku sebenarnya main-main je bagi idea, tak sangka pula sir macam berminat, sebab tu jugalah aku kena lantik jadi ketua project since idea datang daripada aku.Pening juga nak buat research pasal technical spec, aku prefer buat marketing atau financial, tapi memandangkan idea daripada aku, so akulah bertanggungjawab kena settle process technical.And congratulation to my friend si Wan, Zulian dengan Zaki. terutama Zaki yang pantas gila menerangkan part financial pasal tinggal seminit je lagi time yang di peruntukkan.Dah macam U.K born pula aku dengar.

Sir berpuas hati dengan presentation dengan kitaorang, tahniah lagi, sebab tak ada seorang pun pandang slide.HAHAHA dah macam Steve Job punya keynote dah rasa, lain kali nak pakai turtle necklah 8-)

Keynote by steve Job

malam berhempas pulas siapkan FYP.Si Zul relaks lagi sempat berPES dengan Paan, aku dah cuak dah sebab tak tahu nak letak benda dalam slide,nanti letak ebnda bukan2 kena tibai pula tak apsal, hurum so aku decide letak jer, software apa nak guna, flow chart, dengan contoh program,PIC16f877a cukupplah kot.So besok dengan keadaan separuh ready, kita orang gerak ke dewan nak present.

Terasa sejuk gila dewan tu, aircond tahap dewa rasanya.maybe sebab baru servis atau sebab aku tak pakai baju cukup tebal, either one lah.So tunggu dari 9 pagi sampai 3 petang.Ramai gak kena ‘hentam’ dgn assessor, risau tengok,risau dengar , haih, nasib baiklah madam yang jadi assesor ni ok, siap bagi cadangan how to improve our project uisng wireless method.Hurm, nanti sama pulak dengan si Paan hahaha.Second assesor , my head of section, Si Zul yang tak pernah berjumpa dgn HOS ni memang berdebor lah, aku pasal dah pernah jumpa so macam kenal lah dia juga, tapi tu bukan bermaksud kecuakan tidak melanda.Taksangka pula, dia sporting habis hehehe, ceirta sikit pasalproject and then he was like hurm, interesting idea .Cuma nasihat dia, suruh banyak lagi explore pasal MC yang kitaorang nak guna.Terbaik lah SIR Mizi :rotfl: .

SO presentation for FYP tak adalah teruk pun, terbaik kot, cuma menunggu jelah penat, dan mencuakkan hati yang tak abis cuak semalam.So basically, everything went very fine, very fine indeed.Tapi serius memang jantung kena bagi rehat minggu ini hehehe.So nak kena prepare report,belajar written test untuk mandarin,and submit semiconductor tech untuk minggu ini .Oklah, nak sambung simulate semicon ini so got to go tata!!

*Oh, gambar tak ada nak upload, bila kecuakan melanda, gambar pun tak sempat nak snap… :no:

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts

Eyes on Me

Shin Nihon, Desa Sri Hartamas

Kali ini nak berkongsi tentang sebuah kedai yang dah lama teringin nak pergi cuma tak bekesempatan sehinggalah baru-baru ini. Kebetulan pula, belum sempat untuk meraikan

Read More »
Eyes on Me

Alila Bangsar, Kuala Lumpur.

Hello dan apa khabar semua? Harap semua pembaca dalam keadaan sihat dan sejahtera. Kali ini aku ingin berkongsi tentang Alila Bangsar, Kuala Lumpur. Aku berkesempatan

Read More »