satu benda saya tak faham

Website ada.Hebat.Register pun online.Canggih.Bukti register diprint.Smart.Data semua ada dalam server.Stylo.Jumlah masa nak buat pendaftaran mungkin tak sampai 5 minit kalau server tak busy.Cepat dan pantas.Semua bunyi macam world of the future kan?dunia di hujung jari.

Bank,Bil,Pendaftaran,Lesen, road tax semua dah pakai sistem ini.Memudahkan kehidupan manusia yang sentiasa tidak mempunyai masa yang banyak kononnya, di kala mengejar perkara lain yang lebih penting.

Kepada yang berkemampuan, yang mempunyai smartphone,semua ini boleh di buat dari atas katil je,tak payah nak buka laptop, tak payah nak on wifi, tak payah slide-slide iPad.Pakai tepon sudah.Tengah-tengah fruit ninja pun boleh pause kejap, register, then masuk balik sambung main.

Tapi satu benda saya tak faham, walaupun semua benda ini dah ada, dengan sistem yang hebatnya bagai sampai boleh bar student, detect student ponteng, detect itu, detect ini, kenapa still kena ada MANUAL registration?kalau dah register tu, dah registerlah kan?sistem boleh detect kalau registration fee tak di bayar dengan hanya sync kan dengan server.Jadi what’s the point nak kena beratur pepagi  pergi register lagi?Nak cop segala, apa benda ini?kalau nak continue buat Manual, tak perlulah beronline segala.Tunggu je time tu, kita isi borang time tu.

Ini bukan apa, sebab saya rasa, satu, membazirkan masa,lagi satu, membazirkan kertas.Penat wei nak gi beratur buat benda yang sama.Dua kali kerja.Benda yang boleh sekali jalan, buat sekali cukuplah, kenapa nak gi buat lagi.Macam pergi makan dekat kedai, balik rumah , pergi balik kedai minum pula.Bazir masa, bazir minyak kereta,bazir tenaga, buat orang kedai penat dua kali nak ambil order,dua kali nak beratur kat kaunter ..(ok contoh ni agak ke laut..haha).

*Kenapa nak buat dua kali , kalau sekali dah boleh settle? hurm….

Saya tulis, sebab saya kisah, dan sebab saya tak okay lol

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts

Shin Nihon, Desa Sri Hartamas

Kali ini nak berkongsi tentang sebuah kedai yang dah lama teringin nak pergi cuma tak bekesempatan sehinggalah baru-baru ini. Kebetulan pula, belum sempat untuk meraikan

Atlas Bistro Robinson Kuala Lumpur

Harijadi aku yang lalu, aku decide nak mencari tempat makan yang ada menawarkan wagyu yang enak. Tempat pilihan, Atlas Bistro Robinson Kuala Lumpur . Pada

Alila Bangsar, Kuala Lumpur.

Hello dan apa khabar semua? Harap semua pembaca dalam keadaan sihat dan sejahtera. Kali ini aku ingin berkongsi tentang Alila Bangsar, Kuala Lumpur. Aku berkesempatan

Prime, Le Meridien Kuala Lumpur

PRIME, Le Meridien Kuala Lumpur. Nama yang sering aku dengar setelah aku menjamu selera di N97 tempoh hari. Kerana sifat ingin tahu, aku mula mencari

N97 Bangsar

Hello semua. Kali ini nak kongsi dengan pembaca tentang sebuah restoran yang aku kunjungi tidak lama dulu, N97 Bangsar.  Dah lama pergi tapi baru nak