in ,

Sakura Trip Seoul – Nami Island

Hi semua, memandangkan dah hampir setahun berlalu dan entri tentang trip Korea aku belum lagi habis apa kata kita habiskan Sakura Trip Seoul – Nami Island. Kepada Zaidi, get well soon bro, banyakkan rehat dan jauhi nyamuk denggi ye. Sama- sama kita doakan kesihatan Zaidi.

Where were we? OH! Pagi 20/4/2015 trip kami nak menuju ke Pulau Nami. Kenapa lambat sangat aku pilih untuk ke Pulau Nami ini? Dah hari kkedua terakhir baru nak pergi (isnin). Tujuannya aku mengellak daripada kesesakan manusia di hujung minggu. Bayangkan nak beratur naik feri dalam kesejukan selama satu jam, tak payah setengah jam pun kau dah mengigil. Lagi satu, susah nak bergambar kalau manusia dah banyak dekat Pulau Nami itu nanti. Nanti Photo Bomb ada di mana – mana.

Jadi seawal jam 9.30 pagi kami bergerak dari SinSeol – Dong Station menuju ke Stesen Cheongnyangi yang terletak hanya selang satu stesen je daripada tempat penginapan kami. Strategik beno tempatnya kan? Travellah dengan bijaksana nescaya boleh menyelamatkan poket dari terus kempis dan kering kontang.

Sampai sahaja di Cheongnyangi Station kami terus pergi membeli tiket nak ke Nami Island/ Stesen Gapyeong. Pukul 11:17 keretapi dating, makan mereputlah menunggu keretapi ITX selama 1 jam setengah. Sempatlah minum kopi dan memerut sebentar, guys don’t judge, pepagi kan? Memerut pagi sangat penting, sama penting dengan makan breakfast tahu?

2

Harga tiket ke Gapyeong , 4000 won, lebih kurang RM12 untuk sehala, sekarang memandangkan ringgit dah lemah gemalai, rasanya dah RM16. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 40 minit ini macam la. Dekat tiket ada tulis 11:17 am sampai, 11:55 sampai Gapyeong. Gerabak 6, seat 2D. Jangan 4D itu harom. Jadi sila sediakan RM40 untuk pergi balik dan enjoy perjalanan selama 40 minit ini dengan .. I don’t know , tengok permandangan , selfie atau tidur. Untuk ke Gapyeong ada 3 cara setahu aku, naik bas, naik ITX dan juga naik keretapi biasa. Dulu aku pernah buat naik keretapi biasa (perjalanan balik dari Gapyeong) memandangkan tiket ITX habis, dan juga lambat. Keretapi biasa lebih kerap, tapi berhenti banyak stesen, 17 stesen. Masa itu kalau tunggu ITX memakan masa sejam, jadi bila di beri pilihan menunggu ITX selama sejam di stesen Gapyeong dan meredah derita 17 stesen, aku pilih DERITA merinduimu, eh hahaha. Lagipun tiket lebih murah kalau keretapi biasa.

1

40 minit kemudian kami sampai di stesen Gapyeong. Keluar dari stesen terus ambil teksi , 3000 – 3500 won bergantung kepada trafik. Selalunya takkan lebih 3500 won pun, split dua orang baru 1750 won seorang, RM5 seorang. Kalau nak jimat, boleh je jalan kaki ke jeti, tapi berpeluh sikitlah, korang sah – sah lemak menginap di perut dan di lengan serta peha kan, mana boleh jalan jauh – jauh hahaha.

Sampai di jeti, Zaidi terpegun melihat flying fox yang menuju terus ke Nami Island. Kalau kau nak naik Zaidi, kau naiklah seorang, aku memang tidaklah walaupun orang bagi RM1 juta. Tapi ikut logik siapa nak bagi aku 1 juta kan? Jadi aku beranilah cakap macam tu. Macam biasa, beratur untuk beli tiket. Harga tiket ke Nami Island ialah 8000 won, ini untuk pergi dan balik. Kalau korang pergi dan tak nak balik , itu hal korang. Tukang jaga tiket pun mesra, asyik tanya “Where are you from?”, “Malaysia” “Oh, selamat datang”. Pandai juga mereka sebut selamat datang, kita nak sebut annyeonghaseyo pun tak lepas, cuba korang sebut , berjaya tak? 75% memang tak dapat sebut dengan betul, confirm.

3

Bila jeti tiba, jeti kuda hang, feri hahahaha, aku terus meluru masuk ke bahagian dalam feri untuk mendapatkan haba. Aku suruh Zaidi menikmati pemandangan di luar memandangkan dia pun ikut aku masuk ke dalam. Tak tahan sejuk juga rupanya, macam mana nak berwinter sonata kalau macam ni hahaha. Sebenarnya salah satu trick untuk mendapatkan haba waktu sejuk macam ni adalah dengan marah. Kenapa marah? Kan orang bila dia marah dia akan kata “ Panas betul aku” Haa, kan dah panas? Tak kelakar eh? Punch line tak sampai? Takpe, selalunya 2 business day baru sampai.

Selepas 8 minit dan 32 saat. Feri pun berlabuh di pengkalan jeti Nami Island. Maka sesi bergambar pun bermula serba sedikit. Ke chak sana, Ke chak sini, pose sana, pose sini, freestyle.

IMG_5125

IMG_5124
Botol Air yang banyak berkhidmat haruslah masuk dalam gambar sekali. Aku jenis tak lupa jasa orang, eh jasa botol

IMG_6642 IMG_6647

_DSC0209 _DSC0174 IMG_6648 IMG_6649 IMG_6651 IMG_6653

Lepas bergambar, perut pun rasa lapar. Patutlah model – model iklan semua kurus – kurus, posing di tangkap gambar ini memang melaparkan rupanya. Nak kata diri sendiri model ke macam mana ni sebenarnya?

Bila dah rasa lapar dan rasa dahaga, mana nak cari ais kacang pula kan? Jadi kita cari kedai makan biasa. Dahulu, aku selalu makan nasi goncang, Doosirak dekat Nami Island ini, tapi sekarang dah ada kedai makan baru, Asian Cuisine.

IMG_6655 IMG_6656

Harga makanan dekat Nami Island memang gulp sikit, tapi standard makan di Seoul memang mahal untuk rakyat marhaen macam aku ini. Setakat ini yang paling murah aku jumpa untuk satu hidangan Bibimbap adalah di Eid. Aku share harga dengan anda semua bukan nak tunjuk aku makan makanan mahal, tapi harga – harga ini bkorang boleh buat budget sama ada nak makan luar atau nak bungkus dari hostel, atau nak makan jajan, atau nak makan pau, atau nak makan cekedis dari Malaysia, atau nak bawa maggi, atau nak puasa sepanjang hari. Ikut citarasa masing- masing.

IMG_5132 IMG_5134 IMG_5128 IMG_5137 IMG_5139

Selepas makan, kami sambung bergambar di sekitar Nami Island. Ambil feeling winter sonata, autumn in my heart, dan spring waltz. Spring Waltz tak ada pula scene dekat Nami, mostly banyak di Southern Part of Korea. Tak apa , demi Han Hyo Joo aku akan pergi nanti.

IMG_5156
Berjaya menemui gua manchester united branch nami Island

_DSC0217 _DSC0229 _DSC0230 _DSC0235 _DSC0245 _DSC0247 _DSC0252 _DSC0262 _DSC0316 _DSC0318 _DSC0329 IMG_5152 IMG_5167 IMG_5179 IMG_5183 IMG_5187 IMG_6662 IMG_6667 IMG_6669 IMG_6672

Sedetik kemudian, kami pun bergerak menuju ke Seoul semula menaiki ITX. Tujuan kami seterusnya, Namdaemun Market. Ini pun sebab nak belli kiriman dari kawan-kawan, tengok saying betul aku dekat korang tahu. Perjalanan selama 50 minit pulang ke Seoul di isi dengan aktiviti yang paling berfaedah, tidur.

IMG_5193

Bila dah hampir ke Seoul, body clock aku pun terbangun dengan sendirinya. Dengan mata terkebil – kebil, aku cuba mengadjust mata dari sepet korea ke bulat Malaysia, di sisipkan dengan tahi mata bekalan dari udara Nami Island tadi. Sampai sahaja di stesen, aku dan Zaidi meluru keluar dari ITX dan mengorak langkah, dan tiba- tiba Zaidi membuka soalan cepu emas.

“Eh, telefon saya mana eh”

Soalan yang menderaukan darah aku. Bergurau ke ni? Tapi bila Zaidi dah macam kaget raba semua poket, aku memang percaya telefon dia tak ada pada empunya diri. Terus dia berlari masuk ke dalam ITX, dan aku pun follow dari belakang. Mula- mula, aku tunggu dekat luar, tapi naya pula kalau ITX ini bergerak. Alang- alang bergerak, baik gerak sama-sama. Memang ITX tu bergerak pun hahaha. Habis di selongkarnya kerusi ITX tempat kami tadi, dan memang nasib Zaidi baik, telefonnya aka iPhone 6 yang baru di beli sebelum ke Korea dapat di jumpai. Tiada tanda – tanda ia di culik, di samun , dan di sexually harass.

Jadi duduklah kami di dalam ITX menuju ke stesen Oksu. Dari Oksu kami menuju ke Dongdaemun Market. Aku sempatlah membeli poster, tapi kedai brooch mak angkat dah tutup. Nak malam dah, mak angkat dah balik nak sediakan bibimbap untuk family dia. Kami mengorak langkah ke Myeongdong sambil berpusing- pusing memikirkan nak makan malam di mana.

IMG_5195Sewaktu di Namdaemun Market aku sempat singgah dekat kedai brother ni untuk beli poster si Anys. Brother ni memang ingat aku sebab last time aku beli baju runningman dari dia, and ada fellow traveller yang aku suggest kedai dia ni kalau nak cari merchandise. Berdiskaun – diskaun dia bagi aku kali ni, siap dapat free barang lagi. Kedai brother ini satu deret dengan brother jual candy korea yang reti cakap bahasa melayu. Belakang sikit daripada kedai topi yang aku selalu pergi. Brother topi tu pun bagus juga, ada bagi diskaun sokmo hahaha.

Tetiba aku teringat yang Myeongdong ini ada Hello Kitty Café, jadi sempatlah kami melilau mencari café baru ini. Kedainya lebih kecil kalau nak di bandingkan di Hongdae, tapi sempatlah merembat beberapa merchandise hasil kiriman dari rakan- rakan di Malaysia.

IMG_5196

IMG_5212
Hello Kitty ni dah kenapa nak mahal sangat?

IMG_5209 IMG_5207 IMG_5205 IMG_5203 IMG_5202 IMG_5199 IMG_5198 IMG_5197 IMG_5212

Soalan pertama dari tadi timbul. Nak makan dekat mana ye kita malam terakhir ni? Sambil minum secawan Caramel Macchiato panas kami berfikir, kemana hendak di tuju. Seperti yang anda ketahui, air kopi bintang ni agak mahal di sini, tapi memandangkan bila beli tumbler dapat kupon air free, apa lagi, kasi perabih sahajalah HAHAHA.

Pada permulaannya , Zaidi nak ajak Yoogane, tapi memandangkan kami masih ada lagi lebihan budget, apa kata kita makan besar malam ini di Yang Good Korean Lamb BBQ Restaurant di Gangnam. Zaidi setuju dan kami terus menuju ke Yeoksam untuk menikmati makan malam terakhir kami di kotaraya Seoul, Korea. Kena macam RM61 seorang untuk malam terakhir ni.

IMG_5214 IMG_5215 IMG_5220


Keesokan harinya, pelan asal kami nak gerak makan di Eid, aku siap dah tempah tempat dengan Saad. Tapi memandangkan kedai buka agak lewat, aku tak berani pula nak gamble. Jadi aku mesej Saad untuk cancel, dan kata akan datang autumn nanti (Zaidi je pergi , aku tak pergi). Kami terus menuju ke airport, dan timing memang cantik, sebab sampai je airport, kami alas perut dengan Macaroon dan kopi dari Paris Baguette dan terus check in.

IMG_5266
Last drink before flight. Agak hampa sebab air sakura versi tahun lepas tak ada, sedap wei!

IMG_5252

Selamat tinggal kampung, hingga berjumpa lagi kalau ada rezeki. Annyeong.

IMG_5255

Written by Radin Fadli

I love writing.I feel that by writing, I could pour my heart contents into a piece of paper and share it with the world.Some might be a bunch of craps, some really meant something to me.Gadget is my choice of obsession, without them, the world won’t be as cool as it is now.

10 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Review Permai Hotel Kuala Terengganu

Meat Point (TTDI)