Foodporn : Kemaman Che Wan Sata dan Tong Juan Stuffed Crab

Kali ini siri foodporn membawa kita ke kemaman negeri Terengganu. Trip kali ini  yang di lakukan di waktu hujan reyai-renyai dan keadaan penulis yang tak berapa nak sihat (dah demam pun) adalah untuk membawa sahabat kita , encik Suffian yang datang jauh~~ dari… Kuala Lumpur ajer pun.Jadi untuk memuaskan permintaan Suffian yang inginkan Sata (take note girls, he loves Sata) kami , me, ijat dan Pian, bergerak menuju ke kemaman dari kuantan bandar palma.

1

“Perjalanan jauh tak ku rasa, kerana hati ku melonjak sama, ingin mengisi perut saudara, yang duk craving nak makan Sata.” Tak jauh pun Kemaman dari Kuantan, lebih kurang 40 minit, tapi berdasarkan pemanduan ala ala Mika Hakkinen si Ijat sampai lah dalam masa 35 minit.Mula- mula sampai ingart dah tutup (sampai lebih kuran pukul 2 lebih hari sabtu) tapi… tapi tak tutup rupanya.pagar yang ada di kawasan kedai ni memang sentiasa ada,sebab nak halang binatang masuk.

So kedai yang kami pilih adalah kedai Fatin Suhana (tak gurau je ) amboi nama kedai Che Wan terus Fatin kan? (ijat cakap, bukan saya cakap).So duduklah order beberapa option yang kami ada.Sata, keropok, Otak-otak, dan Pais (pronounce as in Paeh).

2

3

4

5

6

7

8

9

IMG_8358

Total makan dekat sini campur- campur air RM31.

Sebelum balik tu aku nak bawa juga si Pian dengan Ijat gi makan stuffed Crab yang terkenal dekat Kemaman ini.Kedai yang di maksudkan adalah Tong Juan Restaurant.Orang lain datang sini makan nasi, kami datang sini ratah crab.Crab tu apa? Crab tu ketam la bang.Bukan Crab penyakit ehem tu.

10

11

12

13 14 15

16

17

Until next entri!Bye anda.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts

Shin Nihon, Desa Sri Hartamas

Kali ini nak berkongsi tentang sebuah kedai yang dah lama teringin nak pergi cuma tak bekesempatan sehinggalah baru-baru ini. Kebetulan pula, belum sempat untuk meraikan

Atlas Bistro Robinson Kuala Lumpur

Harijadi aku yang lalu, aku decide nak mencari tempat makan yang ada menawarkan wagyu yang enak. Tempat pilihan, Atlas Bistro Robinson Kuala Lumpur . Pada

Alila Bangsar, Kuala Lumpur.

Hello dan apa khabar semua? Harap semua pembaca dalam keadaan sihat dan sejahtera. Kali ini aku ingin berkongsi tentang Alila Bangsar, Kuala Lumpur. Aku berkesempatan

Prime, Le Meridien Kuala Lumpur

PRIME, Le Meridien Kuala Lumpur. Nama yang sering aku dengar setelah aku menjamu selera di N97 tempoh hari. Kerana sifat ingin tahu, aku mula mencari

N97 Bangsar

Hello semua. Kali ini nak kongsi dengan pembaca tentang sebuah restoran yang aku kunjungi tidak lama dulu, N97 Bangsar.  Dah lama pergi tapi baru nak