iPhone in 3D.Betul tak tipow~

Siapa yang memerlukan  televisyen 3D yang mahal di mana memerlukan anda untuk  mengenakan kacamata untuk menonton 3D atau memerlukan cermin kaca 3D seperti yang terdapat di Nintendo 3DS? Anda sekarang boleh mendapatkan paparan 3D terus   pada iPhone atau iPod Touch.

WOOOOW~~that's what I call, Cool....

Ini semua mampu menjadi kenyataan dengan Palm Top Theater iaitu aksesori terkini untuk smartphone anda. Menggunakan teknik yang dicipta pada 1860 oleh seorang ahli silap mata, i3DG,nama aksesori ini, dengan  menggunakan 3 lapisan cermin yang berbeza dan apabila dipaparkan pada sudut 45 darjah ke cermin , mencipta pseudo-kesan 3D.

Tidak seperti teknologi 3D moden yang menggunakan 2 kamera yang berbeza untuk menangkap 3D,  i3DG ini menjadikan 3 animasi ,ataupun video apabila ditumpukan di atas satu sama lain sehingga apabila dilihat pada sudut yang tepat, ia berjaya memberikan ilusi kedalaman(depth).

Walau bagaimana pun, anda semua tidak akan dapat menyaksikan video 3D seperti Avatar menggunakan aksesori iPhone / iPod Touch ini.Kalau boleh jadi pun,mungkin anda boleh melihat kesan effectnya dalam kualiti sederhana.Aksesori ini memang merupakan satu invention yang amat menarik dan mungkin idea ini akan menjadi pioneer untuk inventor lain merekacipta aksesori yang lebih canggih di masa depan.

Video di bawah, menyediakan paparan yang menarik tentang benda alah ini, check it out…!!!

httpv://www.youtube.com/watch?v=e4w4kiYKY7Y

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts

Eyes on Me

Shin Nihon, Desa Sri Hartamas

Kali ini nak berkongsi tentang sebuah kedai yang dah lama teringin nak pergi cuma tak bekesempatan sehinggalah baru-baru ini. Kebetulan pula, belum sempat untuk meraikan

Read More »
Eyes on Me

Alila Bangsar, Kuala Lumpur.

Hello dan apa khabar semua? Harap semua pembaca dalam keadaan sihat dan sejahtera. Kali ini aku ingin berkongsi tentang Alila Bangsar, Kuala Lumpur. Aku berkesempatan

Read More »