10 soalan lazim untuk Siri untuk iPhone4s

Seperti yang di ketahui,iPhone 4S mempunyai Siri iaitu pembantu peribadi maya yang akan menjawab soalan anda dalam bentuk audio, sama seperti anda bercakap dengan manusia.Sesiapa yang inginkan pembantu peribadi, boleh cuba dapatkan iPhone4s. Terdapat beberapa soalan lazim yang boleh di ajukan kepada Siri dalam membantu urusan harian anda.NOTE:Siri akan memahami sekiranya anda bercakap dalam bahasa Inggeris, yup, you heard me, in English.Jadi arahan-arahan yang perlu di masukkaan adalah dalam bahasa omputih.

10. CUACA:

Pengguna boleh bertanyakan tentang cuaca semasa merangkumi cuaca di tempat mereka atau cuaca di tempat lain.Contohnya, London ke, America ke, Bristol ke.

  • What’s the weather going to be like in Kuala Lumpur tomorrow?
  • Will it be cold in Bristol tomorrow?

9. Kerja – kerja spesifik:

Siri mempunyai kebolehan untuk menjalankan kerja-kerja spesifik atau tertentu dengan menggunakan interaksi suara pengguna seperti:

  • Remind me to feed the rabbits when I get home
  • I need to call Nadiah at 4PM today

8. Mencari website:

Siri boleh ditanyakan soalan-soalan yang memerlukan pertolongan internet seperti:

  • How much does Dr Dre. Beats headphones cost on Ebay?
  • What is the length of plastic ruler?

7. Mencari Lokasi:

Siri juga boleh membantu dalam mencari lokasi, walaubagaimanapun fungsi ini masih belum ada lagi untuk lokasi-lokasi di Malaysia.Tak dapatlah nak cari KLCC kalau macam ni hahaha:

  • What’s the nearest pizza shop?
  • Where’s the closest Starbucks?

6. Kepada si suka Enjoy:

Pengguna iPhone 4S yang suka berhibur di kelab malam, bar, dan sebagainya, Siri boleh membawa anda ke tempat-tempat ini. (Arak tu haram)

  • I need a drink.
  • What clubs are near my current location?

5. Menelefon contacts anda:

Siri boleh mencari nombor si pemanggil dalam senarai contacts anda dan menefon mereka bagi pihak anda.NOTE:Untuk membolehkan Siri melakukan fungsi ini, sila add +6 dekat depan nombor contact anda,otherwise it won’t work.

  • Call Nadiah
  • Call my mom

4. Bergurau senda :

Kalau rasa- rasaanda bosan sangat,dah tak tahu apa nak buat, anda boleh menyuruh Siri untuk membuat lawak:

  • Tell me a joke
  • I want to hear a joke

3. Definisi:

Kalau anda tanya soalan spesifik yang berkait dengan definisi, Siri akan mencarinya di website untuk anda.

  • What is love?
  • What is the definition of social network?

2. Timer:

Salah satu tambahan , Siri boleh setkan timer untuk anda.

  • Start a timer for 30 minutes
  • I’m about to go for a one hour run; set the timer for that amount

1. Connect kepada network:

Salah satu benda yang agak cool ialah anda boleh menyuruh Siri untuk connect kan iPhone 4s anda kepada network yang berada di kawasannya:

  • I want to connect to the Internet
  • I’m having trouble connecting to the network

Terdapat seribu satu cara untuk menggunakan Siri, dan masih banyak lagi yang perlu di terokai sebelum ia dapat digunakan dan di manfaatkan sepenuhnya.Salah satu command yang saya suka gunakan ia set kan alarm clock, cuma perlu katakan “Siri, set the alarm at 8am” dan Siri akan lakukannya untuk anda.

NOTE: Sekiranya anda ingin membuat nota ringkas, anda boleh berbuat demikian dengan menggunakan command NOTE contoh “Note I spend 4 ringgit for lunch today” dan “I spend 4 ringgit for lunch today” akan di simpan dalam note anda, cool?of course its cool.Enjoy.

FYI:terdapat beberapa rungutan tentang Siri yang enggan menerima arahan dan tidak dapat menerima arahan yang sempurna.salah satu daripada tricknya adalah dengan bercakap dengan Siri seperti anda sedang menggunakan telefon, dengan menggunakan tone yang sama, dan tidak menjerit, serta pastikan sebutan anda jelas.Lagi satu tricknya ialah … BETULKAN SEBUTAN ENGLISH anda. selamat beramal.

httpv://www.youtube.com/watch?v=UEVpy8NvAlA

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

5 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.

On Key

Related Posts

Eyes on Me

Shin Nihon, Desa Sri Hartamas

Kali ini nak berkongsi tentang sebuah kedai yang dah lama teringin nak pergi cuma tak bekesempatan sehinggalah baru-baru ini. Kebetulan pula, belum sempat untuk meraikan

Read More »
Eyes on Me

Alila Bangsar, Kuala Lumpur.

Hello dan apa khabar semua? Harap semua pembaca dalam keadaan sihat dan sejahtera. Kali ini aku ingin berkongsi tentang Alila Bangsar, Kuala Lumpur. Aku berkesempatan

Read More »