Adakah masih diri aku diperlukan? part 9 (I have always loved you)

“Along dah tak ada?You’re kidding right?” ujar Ema sambil mengerutkan dahinya dan tersenyum menunggu jawapan daripadaku.Dari mimik mukanya,aku dapat merasakan Ema menganggap bahawa aku bergurau.Yup, aku memang seorang yang kuat bergurau, mungkin ini adalah salah satu sebab orang kurang mengambil serius tentang apa yang aku perkatakan.”Yup, dah tak, lama dah tak ada,”balasku sambil tersenyum, hati aku? Tuhan saja yang tahu.

“Come on, seriously Fad, takkan benda macam ini pun nak bergurau,” balas Ema yang seakan tidak berpuas hati dengan jawapanku.Reaksinya tetap tidak berubah, dahi berkerut dan masih tersenyum.

”Betul, nak main-main buat apa,”balas aku lagi, sedikit tegas.”Oh, what.. if you don’t mind me asking, happened between the both of you?susah Ema nak percaya, you guys getting along just fine,tiba-tiba dah tak ada?weird… come on,tell me, tell me,” pintanya dengan penuh minat.

“There’s someone else,”jawabku,pendek.”Oh my Gucci, you did not…..,”Ema tak menghabiskan kata—katanya.Mulutnya  di tekup dengan tangan kanannya.Hurm, Rado ,bisik hati kecilku apa bila mata ku bertentang mata dengan jam tangan mewah yang melekat di pergelangan tangan Ema.

“Oh, it wasn’t me,…it’s..,…you know what?Kita lupakan  sajalah, tak penting pun”  aku tidak tahu sama ada aku tidak sanggup menceritakan keburukan orang yang pernah aku cintai atau aku sendiri masih belum mahu menerima hakikat yang perit ini. COME ON FAD, IT ALMOST A YEAR , GET A GRIP UPON YOURSELF, jerit suara kecil dalam mindaku.

“Hurm, Ema, Fad nak minta diri dulu.Nak kena balik ni.Nanti jam pula, berbuka dengan air liur pula nanti atas jalan.take care yup,” ujar aku sambil bangun dari sofa kafe yang empuk.Kalau bukan tengah berpuasa, tentu sofa itu akan jadi peneman aku berjam lamanya.”Oh Okay Fad, you take care too, don’t worry, who knows you might end up with a better girl than my cousin,maybe me?hahahaha I’m kidding!!,”Ema berjenaka sambil turut bangun dan menepuk mesra bahuku.

Untuk pengetahuan, Ema memang ada crush pada aku sejak dia bersama Arul lagi, ingatkan selepas bersama dengan Arman, perasaan tu dah tiada.Mungkin aku silap menafsir gurauannya yang semata-mata  ingin cuba menceriakan aku.Menceriakan? I felt worse than before I met Ema.Aku melemparkan senyuman kepada Ema dan pusing berlalu pergi.Matlamat aku kini, aku tak mahu tersangkut dalam kesesakan lalu lintas ibu kota di tambah pula dengan umat Islam yang berpusu-pusu pulang ke rumah kerana ingin berbuka puasa selepas menunaikan Rukun islam yang ketiga.

8 RINGGIT? Pergh!! Jerit hati kecil aku bila membayar tiket letak kereta.Hidup di ibu kota memang banyak memerlukan wang walaupun tidak berbelanja.Tempat letak kereta, tol, tandas, semua memerlukan wang.Dalam ketika itu , aku terfikir, untunglah Ema yang mempunyai Arman yang sanggup berhabisan ratusan malah ribuan ringgit untuk gadis itu.Yup, dia bijak.Siapa yang ingin melepaskan peluang kalau dapat ‘ikan besar’.Arman seorang jurutera yang kini mengendalikan kilang milik ayahnya.Tokey kilang muda,untung Ema.

Sewaktu aku dalam perjalanan pulang ke rumah, bahang kesesakan lalulintas mula terasa.Aku amati jam kereta aku, baru 4 petang,kenapa jalan dah jam ni? takkan pejabat tutup awal kerana Ramadhan? Bisik hati kecilku.Aku amati jam Cerutti 1881 pemberian abah di pergelangan tangan ku. “Oh, crap, it almost 5.15pm dah!!,”jerit aku di dalam kereta.Aku cuba untuk menenangkan diri, aku tidak mahu hilang pahala Ramadan aku dengan mengeluarkan kata-kata yang tidak sepatutnya aku keluarkan.Jari telunjuk aku menuju ke arah suis radio, mungkin muzik boleh meredakan stress, bisik hati aku.Sebaik sahaja aku radio di pasang, dj baru sahaja memutarkan lagu permintaan slot petang itu.

Since the beginning of time
Since it started to rain
Since I heard you laugh
Since I felt your pain
I was too young, you were much younger
We were afraid of each other’s hunger

I have always loved you
There’s never been anyone else
I knew you before I knew myself
Oh my baby, I have always loved you

Since we kissed the first time
Since we slept on the beach
You were too close for comfort
You were too far out of reach
You walked away, I should have held you
Would you have stayed for me to tell you?

I have always loved you
There’s never been anyone else
I knew you before I knew myself
Oh my baby, I have always loved you
Years go by in a matter of days
And though we go separate ways
I never stop dreaming of you
I have always loved you

And I thought this day couldn’t get any worse – Bersambung

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts

Shin Nihon, Desa Sri Hartamas

Kali ini nak berkongsi tentang sebuah kedai yang dah lama teringin nak pergi cuma tak bekesempatan sehinggalah baru-baru ini. Kebetulan pula, belum sempat untuk meraikan

Atlas Bistro Robinson Kuala Lumpur

Harijadi aku yang lalu, aku decide nak mencari tempat makan yang ada menawarkan wagyu yang enak. Tempat pilihan, Atlas Bistro Robinson Kuala Lumpur . Pada

Alila Bangsar, Kuala Lumpur.

Hello dan apa khabar semua? Harap semua pembaca dalam keadaan sihat dan sejahtera. Kali ini aku ingin berkongsi tentang Alila Bangsar, Kuala Lumpur. Aku berkesempatan

Prime, Le Meridien Kuala Lumpur

PRIME, Le Meridien Kuala Lumpur. Nama yang sering aku dengar setelah aku menjamu selera di N97 tempoh hari. Kerana sifat ingin tahu, aku mula mencari

N97 Bangsar

Hello semua. Kali ini nak kongsi dengan pembaca tentang sebuah restoran yang aku kunjungi tidak lama dulu, N97 Bangsar.  Dah lama pergi tapi baru nak