Adakah masih diriku diperlukan – part 1 (Permulaan)

Tik Tok Tik Tok. Jam menunjukkan pukul 2 pagi tapi entah mengapa mataku tidak boleh di lelapkan.Hilmi, teman sebilikku sedang asyik dengan tugasan bahasa Inggerisnya sambil ber”chatting” dengan kekasih hatinya.Di luar bilik, aku terdengar bunyi dari dapur, “Hurm, mesti Farhan sedang sibuk menyiapkan juadah untuk bersahur, sardin lagi” bisik hati kecilku.Wan teman sebiliknya, masih belum pulang dari menonton wayang.”Fad, kau tak tidur tidak lagi?” tegur Hilmi membuatkan aku tersentak dari lamunan.”Tak” balasku pendek.” kau ada masalah ke?kenapa lain macam jer aku tengok,” Hish!! kadangkala aku amat kagum dengan Si Hilmi pasal dia boleh baca aku macam buku cerita.”Tak delah,Mi aku tengah fikir pasal assignment.Semua nak di “submit”kan sebelum raya, itu yang aku pening kepala tu,”bohong aku.”Haih Fad, aku bukan kenal kau semalam, aku kenal kau dah dekat 3 tahun dah sekarang ni.Bila kau happy, aku boleh nampak.Bila kau pura-pura happy pun aku boleh nampak.Memang assignment banyak tapi tak pernah pulak aku nampak kau macam ni.Tak nak cerita ke Fad?”.

PANG!! teruk sangat ke skill aku menipu?apa lutsinar sangat ke aku ni?” Takdelah, Mi, kadang-kala aku terfikir, aku kan jenis suka bercakap, bergurau , mengarut,aku suka orang buat orang ketawa,best kalau boleh buat orang happy so kenapa…” , maybe mengarut tu sebenarnya problem” potong Hilmi.”Kadang kala orang yang suka buat lawak macam kau, sebenarnya hati dia tak happy, dia ceriakan orang dekat luar, tapi dia sedih sendiri dekat dalam.Jadi untuk ubatkan kesedihan dia, dia cuba gembirakan orang lain.Kau sedih pasal apa sebenarnya?boleh kau ceritakan dekat aku?aku tengok kau dah semakin okey sekarang, dengan belajar, perniagaan ikan keli kau pun okey, jadi apa yang merunsingkan kau?””Aku ada semua tu, tapi tak ada siapa yang aku boleh berkongsi kegembiraan ni,”‘ Alah, family kau kan ada” jawab Hilmi,jawapan yang selalu aku dengar.”Betul Mi, tapi kau faham maksud aku kan?”.”Pasal Adira ker?”, Aku tunduk diam membisu. “haih, sebenarnya aku kasihan tengok engkau.Kenapa kau nak harapkan dia lagi?bukan dia dah lukakan hati engkau ke?Dulu kau hampir gagal disebabkan dia.Dia datang dan pergi sesuka hati dia je, macam biskut,”” Kau tak faham Mi situasi aku” jawab aku perlahan sambil mata ku tertutup dalam percubaan aku untuk lena”.”Fad, memang aku tak faham, kenapa dia tak boleh nampak engkau?Aku nampak kau berusaha macam-macam untuk jadi yang terbaik untuk dia.Kau baca novel yang kau tak suka, kau teman dia doing grocery shopping, sekarang kau cuba memasak, buka perniagaan.kau cuba pelbagai cara untuk mengagumkan dia.Ada dia kisah?, aku rasa betul kata-kata Adrul hari tu.Kau janganlah fikirkan sangat, kesian aku tengok kau macam ni”.Panjang lebar ucap si Hilmi sebelum dia meneruskan tumpuannya ke monitor sony Vaio nya.Assignment dan emnyemai bunga di taman.Taman cintanya.

Terimbas kembali kata kata Adrul kepada aku sewaktu aku bertanyakan tentang hubungannya yang terputus dengan si Iza, gadis rebutan di kampus.”Akuh sedih Fad, tapi nak buat cam na, dia tak puas lagi enjoy hidup, maybe Adira pun sama macam Iza, clubbing,nak bersosial,cuba benda2 bodoh… sebab tu akuh lepaih dia, aku nampak dia sedih tapi tak sedih beria, kejap je” hujah Adrul sewaktu aku jalan beriringan dengan dia ke tempat letak kereta kampus 2 minggu lalu.Aku cuba untuk melelapkan mata aku, takda tenaga dah nak lawan bercakap dengan si Hilmi.Tanpa aku sedar, titisan jernih mengalir dari celah kelopak mataku.Cepat-cepat aku kesat dengan bantal tidur aku.Nak harapkan cinta Adira? memang dah takkan ada dah kot.Bisik hati kecilku   Bersambung-

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

10 Responses

  1. aku ngtkn pompuan yg sush tuk lupakn X diorng..sbb aku slalu perasan…laki snang mncri pengganti…
    upanya hati manusia nie sma..
    tp aku pham..bila kt dh syg org tue..sgt sush tuk hadapi hari2 kita tnpa die..
    aku mgmbil msa lebeh 2thn dulu tuk mlupkn org yg pnah aku syg..ati aku kosong..brapa ramai laki yg baek dtg pown..aku dh x leh trima sesapa…
    masa yg mgubat kita..dan doa..ALLAH uji kta..spya kta sntiasa bergntung pd dia..
    aku sbgai kwn..aku suka brkongsi pndapt dan nasihat..k =)…menasihati org laen..sma spt menasihati drik aku sndrik..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts

Shin Nihon, Desa Sri Hartamas

Kali ini nak berkongsi tentang sebuah kedai yang dah lama teringin nak pergi cuma tak bekesempatan sehinggalah baru-baru ini. Kebetulan pula, belum sempat untuk meraikan

Atlas Bistro Robinson Kuala Lumpur

Harijadi aku yang lalu, aku decide nak mencari tempat makan yang ada menawarkan wagyu yang enak. Tempat pilihan, Atlas Bistro Robinson Kuala Lumpur . Pada

Alila Bangsar, Kuala Lumpur.

Hello dan apa khabar semua? Harap semua pembaca dalam keadaan sihat dan sejahtera. Kali ini aku ingin berkongsi tentang Alila Bangsar, Kuala Lumpur. Aku berkesempatan

Prime, Le Meridien Kuala Lumpur

PRIME, Le Meridien Kuala Lumpur. Nama yang sering aku dengar setelah aku menjamu selera di N97 tempoh hari. Kerana sifat ingin tahu, aku mula mencari

N97 Bangsar

Hello semua. Kali ini nak kongsi dengan pembaca tentang sebuah restoran yang aku kunjungi tidak lama dulu, N97 Bangsar.  Dah lama pergi tapi baru nak