Kejujuran adalah satu kesalahan?betul ke?

Dulu,dulu,dulu, lama,lama,dulu… saya selalu berfikiran kalau kita jujur dengan orang, orang akan jujur dengan kita.Kita baik dengan orang,orang akan baik dengan kita.Naif kan?So adalah lah satu ketika pasal tak ingat pukul dan harinya bila,tapi ingatlah time tu lepak dekat new kopitiam in town bersama kawan lamaku.Mengimbau kisah2 lama, and i need to tell you, yang kawan lamaku seorang yang sangat baik dari sekolah lagi.Atleast pada pandangan mata akulah.So borak2 timbul cerita dari pengalaman di universiti, sampailah bab2 kahwin ni.Bercakap punya bercakap tetiba terpacul satu benda baru ku dengar, kejujuran adalah satu kesalahan.Eh, silap tu kan?bukan ke Honesty is the best policy?Bila fikirkan balik,saya tak agree dengan kenyataan tu, so I gave my opinion and he gave me his upon the matter.

Dia kata apa omputih tu cakap memang betul, tapi apa yang dia katakan bukanlah salah.Bila fikirkan balik,mungkin ada kebenarannya jugak.Maybe saya tak mahu terima kot kenyataan tersebut.Bagi saya,jujur lebih senang, kalau suka, kata suka,kalau tak suka,kata tak suka.kalau sedap kata sedap kalau tak sedap katalah tak sedap.Tapi naif kalau macam ni, pasal dunia bukan hitam putih jer, ada garisan kelabu jugak, alah yang ciput2 grey tu.Kebanyakkan orang suka duduk dekat garisan ney.Sebab apa,sebab mudah untuknya untuk blend dalam mana warna,nak kata putih, tak putih, nak kata hitam,tak hitam.Tapi duduk dekat kawasan ney, tanggungjawab dia besar jugak sebab die kena ambil port opinion kedua2 pihak.Maksudnya hati hitam kena jaga,hati putih pun kena jaga.So the best way adalah MENIPU.simple conclusion kan?

Ada orang menipu untuk duit, ada orang menipu untuk pelajaran.ada orang menipu kasih sayang,ada orang menipu dalam solat,(ala, kalau tak rukuk betul2 tu)..kira tipula tu.So, itulah dunia hari ni yang di penuhi dengan penipuan.Ada orang menipu status sebab nak respect,nak orang envy tapi kenapa nak buat mcm tu?jadi diri sendiri kan lebih baik?

Takda orang akan accept kita kalau kita tak accept sapa diri kita sendiri kan?Penipuan cuma sementara, kejap je kalau Tuhan nak tunjuk.Lebih baik honest kan?kan?..yeah it’s not as simple as that sometimes..Sebab kalau kita jujur sgt nanti akan ada hati yang terluka.Dulu,dulu,dulu, tidak lama dulu, saya berpendapat, takpelah kalau orang buat kita asalkan kita tak buat orang.Sampai hari ini “orang” ini tak pernah putus,memanglah bilangan die cinonet tapi dieorang tetap setia dengan ‘kije’ dieorang ney.So, what the hell, kita teruskan hidup kita juga mcam biasa.Kebanyakkan manusia mementingkan diri sendiri,seriously,memang.They don’t give a damn who’s is hurt in the process as long as they are happy.I tried to be one, a couple of time but somehow, i didn’t managed to do such a thing.

I hate when I bring misery to people.Well,okay,from now on, I will stop doing this , I will stop from becoming misery bringer atau punca misery ney.Saya akan lebih rapat dengan orang yang saya bawa misery sebab bab kata2 kumpulan moffats “Misery is what I feel, when you’re not around”…okay okay I get it okay,  sebab saya tak cukup dekat, so saya buat orang berada dalam “MISERY”… so don’t worry, I will get as close as I can okay?happy?And ada satu tips kalau somebody makes us feel down, just listen to Jay Sean song okay? :-D

To all the haters, I’d rather be hated for who I am, than being loved for who I am not.Hate if you will, build a clan, build a club,build a page of hater’s. Keep talking bout me, you just making me famous :-D

143,143,143,143,143 :-D

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts

Shin Nihon, Desa Sri Hartamas

Kali ini nak berkongsi tentang sebuah kedai yang dah lama teringin nak pergi cuma tak bekesempatan sehinggalah baru-baru ini. Kebetulan pula, belum sempat untuk meraikan

Atlas Bistro Robinson Kuala Lumpur

Harijadi aku yang lalu, aku decide nak mencari tempat makan yang ada menawarkan wagyu yang enak. Tempat pilihan, Atlas Bistro Robinson Kuala Lumpur . Pada

Alila Bangsar, Kuala Lumpur.

Hello dan apa khabar semua? Harap semua pembaca dalam keadaan sihat dan sejahtera. Kali ini aku ingin berkongsi tentang Alila Bangsar, Kuala Lumpur. Aku berkesempatan

Prime, Le Meridien Kuala Lumpur

PRIME, Le Meridien Kuala Lumpur. Nama yang sering aku dengar setelah aku menjamu selera di N97 tempoh hari. Kerana sifat ingin tahu, aku mula mencari

N97 Bangsar

Hello semua. Kali ini nak kongsi dengan pembaca tentang sebuah restoran yang aku kunjungi tidak lama dulu, N97 Bangsar.  Dah lama pergi tapi baru nak