in ,

Bro Code Si Barney Stinson

Mungkin ada yang kenal dengan Barney Stinson dari siri How I Met your Mother atau singkatannya HIMYM.Si barney merupakan pelopor kepada bro code.Adalah amat penting untuk seorang bro mempertahankan bro yang lain demi brotherhood.Di antara kita mungkin yang faham tentang maksud bro code ini dan ada diantara kita yang mungkin clueless terus.Kepada yang berminat nak tahu, boleh download bro code ini secara online di sini

#brocodemelayu yang pernah terkenal di twitter suatu masa dulu telah diinspirasikan oleh brocode bawakan Barney Stinson.Walaupun hashtag brocodemelayu, ia bukanlah untuk bro yang yang berabngsa melayu sahaja, ia cuma bro code yang di alih bahasa dalam bahasa melayu, untuk permahaman  bro-bro yang kurang hebat berbahasa inggeris.Di bawah ada saya senaraikan #brocodemelayu yang saya copy paste dari internet dan juga twitter.

*harap maaf sekiranya terdapat ada sedikit yang berbaur 18 tahun ke atas, what do you expect from the world biggest and successful playboy  in the world right?

  • #brocodemelayu seorang bro mestilah memakai boxer semasa tido.
  • #brocodemelayu bro takkan bergaduh sesama bro kerana awek.
  • #brocodemelayu jangan sesekali memakai pakaian atau payung berwarna pink.
  • #brocodemelayu seorang bro mesti mengutamakan bro yang lain daripada awek.
  • #brocodemelayu wajib off handphone jika lepak dengan bro-bro lain bagi mengelakkan gangguan lain seperti gangguan awekism.
  • #brocodemelayu berikan kata semangat kepada bro yang sedang down akibat team bola sepak favenya kalah adalah lebih penting dari menghanjing.
  • #brocodemelayu jangan sengaja tepuk bontot bro yang lain. Akibatnya sangat lah parah.
  • #brocodemelayu jangan sesekali petik nama bro-bro yang lain jika kantoi buat masalah. boleh menyebabkan pertalian sesama bro terputus.
  • #brocodemelayu jika ada bro yang ingin solat, jgn cakap dia poyo! sebaliknya tunjukkan dia dimana surau dan jemaah sesama bro sgtlah afdal.
  • #brocodemelayu jika terdapat mana-mana bro yang terpengaruh dengan kpop secara taksub, sila tunjukan jalan yang lurus untuk dia pulang.
  • #brocodemelayu JANGAN sesekali perlekeh bro yang tak reti hisap rokok atau shisha. Wajib ajar bro-bro ini sehingga diorang pandai.
  • #brocodemelayu bro yang mengaku @LisaSurihani adalah awek atau tunangnya adalah bro yang perlukan perhatian dan bro yang tidak brotak.
  • #brocodemelayu jangan sesekali ayat adik bro, kerana bro tidak suka berbesankan bro sendiri.
  • #brocodemelayu jika makan dikedai dan nampak bro order ais kosong sahaja, jangan tanya dia tak makan ke? Itu akan menguris hati bro itu.
  • #brocodemelayu bro sejati adalah bro yang gemarkan perempuan. bro yang bersifat ke-gay-an adalah bro yang tidak brotak. #fact
  • #brocodemelayu jika ada bro yg mengaku xpernah marstubate, jgn cebik dan hina dia. give him buku marstubate for dummies.
  • #brocodemelayu jgn kongsi air! Itu akan menyebabkan anda kiss bro anda secara undirectly dan blh membuatkan perhubungan sesama bro terjejas.
  • #brocodemelayu mesti pernah meniru masa exam.
  • #brocodemelayu nmpk bro laen kencang puji BN, ko tampar muka dia bg hilang bodoh kt kapala otak.
  • #brocodemelayu Hadiah yang bermakna bagi seorang bro dari bro lain ialah sekotak Dunhill dah sebungkus nescafe ais
  • #brocodemelayu bros biasanya ad dua acc fb satu utk awek satu utk scandal
  • #brocodemelayu seorang bros tidak akan sesekali tidur bertemankan sarung bantal merah jambu power puff girl
  • #brocodemelayu   Jangan sekali-kali kacau bohsia yang sudah di aim oleh bro anda. Nanti bergaduh pula
  • #brocodemelayu  Jangan sekali-kali menjatuhkan air muka bro anda di depan awek yang dia dah lama dia nak tackle
  • #brocodemelayu  Jangan sekali-kali tackle emak kepada bro anda walaupun emak bro anda sudah berstatus janda selama 4 tahun
  • #brocodemelayu  Jika ada perjumpaan lepak-lepak di warong mamak bersama kawan-kawan lelaki sahaja, jangan sesekali bawak awek lagi-lagi yang jenis gedik
  • #brocodemelayu  Kalau anda baru download cerita Maria Ozawa, sila kongsi dengan rakan-rakan lain. Jangan makan sorang
  • #brocodemelayu  Jangan sesekali bercerita tentang hal perempuan ketika menonton EPL, La Liga, Bundesliga, Serie A atau pun MSL
  • #brocodemelayu  Jangan sesekali ajak bro pergi manicure dan pedicure
  • #brocodemelayu  Jangan sesekali tackle ex-gf bro kamu. Jangan.. Buruk padahnya…
  • #brocodemelayu  Jika ada bro yang minat Justin Biber, sila bawak dia berubat sampai dia lupa siapa Justin Beaver itu
  • #brocodemelayu  Kalau ada bro ajak tengok WWE wrestling, jangan menolak
  • #brocodemelayu  Jangan sesekali merendahkan martabat bro kamu yang bermuka pecah rumah. Boleh putus hubungan bro kamu nanti
  • #brocodemelayu  Jangan sesekali kutuk minat bro kamu kecuali kalau dia minat Justin Biber, Lady Gaga, Newboyz dan lagu-lagu Eddie Hamid
  • #brocodemelayu  Filem trilogy Harold And Kumar patut ada dalam list “Favorite movie” anda dan bro anda
  • #brocodemelayu  Jangan sesekali bercerita hal dalam rumah sewa di depan awek masing-masing
  • #brocodemelayu  Kalau awek bro kamu hodoh, jangan sekali-sekali kata pada dia. Masing-masing ada taste yang berlainan
  • #brocodemelayu  Kalau ada bro yang nak meluahkan perasaan selepas break-up dengan awek, sila layan dia. Jangan biar dia hanyut keseorangan
  • #brocodemelayu  Jika anda pernah terlihat alat kelamin bro anda, jangan ceritakan kepada orang lain jika ianya pendek
  • #brocodemelayu  Jangan sekali-kali ajak bro anda menonton Twilight Saga. Tak semua bro yang berjiwa lembut dan minat dengan shinning vampire
  • #brocodemelayu  Jika ada bro yang cuba act and talk like a nigga.. Sila nasihatkan dia baik-baik
  • #brocodemelayu  Jangan sesekali buat lawak Gay di depan awek yang bro kamu baru nak adjust. Boleh bikin gaduh, bai!
  • #brocodemelayu  Jangan sesekali ajak bro kamu tengok Filem Justin Bieber yg nak keluar wayang tak lama lagi. Boleh kena tumbuk kau nanti
  • #brocodemelayu  Jangan sesekali kata “Sebenarnya aku ada crush dengan GF kau dulu”. Boleh putus persaudaraan bro kamu nanti
  • #brocodemelayu  Kalau ada bro komen picture dekat Fesbuk kamu, sila balas balik. Kecik hati karang
  • #brocodemelayu  Sila ajar bro anda bermain Twitter dan Fesbuk. Jangan biarkan bro anda buta IT dan tak reti bersosial secara maya
  • #brocodemelayu  Jangan sesekali ajak bro anda jamming lagu Scoin, Budak Kaca Mata, Arrow, Screen, Newboyz dan sewaktu dengannya
  • #brocodemelayu  Jangan sesekali kutuk suara bro anda macam katak ketika berkaraoke. Ingat, karaoke is for fun!
  • #brocodemelayu  Bro mestilah jangan lokek memberikan jawapan kepada bro yang lain ketika kuiz atau test. Sepakat membawa berkat.
  • #brocodemelayu  Jangan sesekali bertanya tentang kisah percintaan silam bro kalau ia boleh mengundang air mata
  • #brocodemelayu  Bro tidak digalakkan memakai baju, seluar, cap atau apa-apa pakaian atau aksesori yang berwarna Pink
  • #brocodemelayu  Bro tidak sesekali digalakkan ber-cam whore. Itu kerja gadis-gadis sahaja
  • #brocodemelayu  Bro mestilah tidak sesekali membaca majalah Mangga, URTV, Media Hiburan dan Mastika
  • #brocodemelayu  Jangan sesekali bercerita tentang kisah romantik percintaan kamu di depan bro yang baru break-up dengan aweknya
  • #brocodemelayu  Kalau ada bro minat K-Pop kerana hanya semata-mata mahu menikmati sekumpalan gadis berhot pants menari, itu boleh dimaafkan
  • #brocodemelayu Kalau dapat tiket bola free, sila ajak bro anda dulu. Kalau dia menolak, baru ajak awek pulak
  • #brocodemelayu Sila kenalkan nama-nama model atau celebrity terkenal yang hot dan seksi kepada bro anda supaya dia tidak rasa tersisih
  • #brocodemelayu Kalau ada orang yang tak RT dan copy + paste brocodemelayu kononnya dia yang tweet benda tu, dia semestinya bukan seorang bro
  • #brocodemelayu Kongsi makan Maggi = tidak Gay. Kongsi makan nasi bungkus = tidak gay. Kongsi minat Justin Bieber = capital GAY!!!!
  • #brocodemelayu Kalau ada bro yg dah lama tak solat mintak tolong ajarkan cara solat, ajarkan dia.Nanti bro tu pergi solat dekat gereja pulak nanti
  • #brocodemelayu Kalau tengah hisap bong, offer la kat bro-bro lain. Jangan layan stim sorang-sorang je.
  • #Brocodemelayu Anda dilarang memakai baju pink jika bro lain pakai jersey bola atau t-shirt lambang band metal ketika nak merayap dalam group
  • #Brocodemelayu “Menci uh bila owg kap itew uat aket aty, ase nak umbuk jew” Ayat seperti ini tidak boleh dipost sebagai status di Fesbuk Bro
  • #Brocodemelayu Jangan gunakan ayat Valley Girl (As if, Whatever!, Fer shur, Totally!, OMG!) ketika berbual sesama bro
  • #Brocodemelayu Jangan sekali-kali panggil nickname kampung bro ketika dia sedang jalan ditengah KL dan bergaya seperti orang bandar
  • #brocodeMelayu Kalau nak ikut perangai Barney Stinson tak mengapa. Kalau ikut perangai Neil Patrick Harris, memang makan pelempang
  • #brocodeMelayu Jika iPod bro anda mempunyai terlampau banyak lagu Justin Bieber, Lady Gaga dan Newboyz, sila bakar iPod itu
  • #brocodemelayu Jangan jadikan gambar awek bro kamu yang lain sebagai modal melancap
  • #brocodemelayu Bro yang memuja Noh Hujan secara berlebihan boleh menimbulkan syak wasangka tentang orieantasi seks nya
  • #brocodemelayu Jalan dengan awek bolehlah nak pegang-pegang tangan. Jalan dengan bro, jangan timbul perasaan babi nak pegang tangan bro pulak
  • #brocodemelayu Aktiviti tangkap gambar dalam toilet adalah aktiviti #siscodemelayu . Jangan ngada-ngada nak buat pulak
  • #brocodemelayu Bro yang layan Pilih Kasih layak dilempang laju-laju sampai dia insaf dengan perbuatan tersebut
  • #brocodemelayu Bro yang layan sinetron dan telenovela tak layak dipanggil Bro. Tapi beruk
  • #brocodemelayu Bro tidak sepatutnya tackle perempuan menggunakan taktik bunyi cencurut. That’s so 90’s. ccuuuttt… cccuuutt…
  • #brocodemelayu Kalau nampak bro anda komen “You cute la” pada gambar awek cun dekat Fesbuk, jangan kacau. Dia nak ayat awek tu lah tu
  • #brocodemelayu Elakkan dari tackle adik atau kakak bro kamu. Kemungkinan ikatan persaudaraan bro-hood kamu putus adalah tinggi
  • #brocodemelayu kalau bagi komen kat wall fb bro atau fb awek bro berhati hati supaya tak terkantoi rahsia bro dan seluruh brotherhood
  • #brocodemelayu dalam kelas bro akan duduk kat belakang dgn bro lain. Belajar tu perkara num 2
  • #brocodemelayu jika seorang bro ingin belanja makan, bro2 lain diwajibkan buat2 seluk poket
  • #brocodemelayu Bro sejati xkn menggedik mintak no ppuan, ppuan sndri yg dtg bagi ;)
  • letak blink2 kat hp adalah dosa besar dalam #brocodemelayu dan boleh mendatangkan syak wasangka lg2 kalau bro tu masih single
  • #brocodemelayu Ringtone Nobody – WonderGirls adalah dosa besar
  • #brocodemelayu klau bro bg pendrive mtk crite sedap harap bro lain faham makna sebenar.jgn diberi crite twilight plak.
  • #brocodemelayu takkan mengaku kentut depan awek, walaupun org da cam kenal bau.
  • #brocodemelayu bro klau bercakap dgn awek harus fokus pada mata bukan dada awek tu.
  • #brocodemelayu bro sejati takkan akhiri ayat sms beliau dengan xoxo
  • #brocodemelayu, tau pakai kain pelikat
  • #brocodemelayu bro harus mengelakkan dari membelek2 hp bro lain yg kurang canggih daripadanya. Itu menghina.
  • #brocodemelayu jgn kantoikan bro yg xde lesen depan kancik2 yg bro tu nak ngorat. Jatuh saham bro tu.
  • #brocodemelayu 99% bro yg tengok EPL x paham langsung apa yg commentator ckp sbb xda subtitle BM namun mereka pakar membuat komentar sendiri
  • #brocodemelayu Sabun perlu digunakan sebaik-baiknya di rumah sewa. Jgn membazir sabun. Ingt bro2 lain sama
  • #brocodemelayu jangan biarkan seorang bro menjadi tiang lampu. Remember, bros before hos.
  • #brocodemelayu Bila bro kata “on the way”, sebenarnya bro baru je pakai kasut
  • #brocodemelayu bro yg sejati xkn gelak tutup mulut dgn tgn
  • #brocodemelayu kalau dapat info ada bro eksiden, tanya dulu hidup ke mati. Kalau hidup lg kita gelakkan dia dulu baru gi tolong
  • #brocodemelayu Kalau nampak bro anda komen “You cute la” pada gambar awek cun dekat Fesbuk, jangan kacau. Dia nak ayat awek tu lah tu…
  • #brocodemelayu seorang bro wajib cari isteri yg bertudung selepas berkahwin. sebelum kahwin cari yg berani berbikini di tepi pantai dahulu.
  • #brocodemelayu jgn tegur bro yang tengah betulkan spender dia tgh jalan, jatuh air muka
  • #brocodemelayu kita boleh tau bila seorang bro dh sampai kemuncak “bro” bile die dah start dgr sinarFM.
  • #brocodemelayu bro sejati harus turun on time kalo rakan se-bro-an ajak lepak. Lambat gi keje or kelas takpe
  • #brocodemelayu  Jika anda pernah terlihat alat kelamin bro anda, jangan ceritakan kepada orang lain jika ianya pendek
  • #brocodemelayu  Jangan sesekali bercerita tentang kisah romantik percintaan kamu di depan bro yang baru break-up dengan aweknya
  • #brocodeMelayu Jika iPod bro anda mempunyai terlampau banyak lagu Justin Bieber, Lady Gaga dan Newboyz, sila bakar iPod itu
  • #brocodemelayu Jangan jadikan gambar awek bro kamu yang lain sebagai modal melancap
  • #brocodemelayu kalau bro mintak movie terbaik untuk dia leech masuk hardisc dia, sila unhide sekali folder porn. pepaham please.
  • #brocodemelayu kalau bro tanya “eh nak gi sana pakai kereta siapa”. lu kena jawab “siapa ajak dia la bawak”. Ini RULE. Jgn ngade ubah.
  • #brocodemelayu Kalau makan KFC sekali ada bro yang masih kat kounter sila tunggu dia. Kalau lapar gak makan roti bun sahaja dibenarkan.
  • #brocodemelayu Kalau bro ada phone baru jangan buka PICTURE folder dia. this is unwritten rule just in case dia ada ambik “test shots”
  • #brocodemelayu Kalau bro tanya “awek mana harus ku pilih? “. Pilihkan dia awek yang paling ko tak minat. Self preservation sikit.
  • #brocodemelayu walaupun gatal jgn sekali-kali garu bontot dan telur depan bro.
  • #brocodemelayu kalau bro tanya “kau rasa aku hensem tak?”. Sila jawab “Tak”. Mesti pastikan bro tak lupa diri sentiasa
  • #brocodemelayu kalau bro suka awek yang sama. Kasi la bro yang paling lama tak get laid masuk line dulu.
  • #brocodemelayu kalau bro lu ada satu banyal peluk yang awek dia bagi.. jgn pegang. Itu harta intimate. Paling kurang pun dia dah fap atas tu
  • #brocodemelayu kalau bro cakap “I love u mucuk mucuk” dalam phone dgn awek semasa korang bersama. Jgn gelak. Understanding please.
  • #brocodemelayu Kalau layan Serendipity atau Titanic dengan bro, kalau ada yang #manlytears sila buat-buat tak nampak.
  • #brocodemelayu jangan sekali-kali ajak bro anda tonton twilight saga, tak semua bro berjiwa lembut yang minat dgn shinning vampire
  • #brocodemelayu adalah di nasihatkan bahawa untuk tidak call/msg awek bro untuk benda2 bodoh dan remeh kerana itu akan mendatangkan marah der
  • #brocodemelayu seorang bro tidak gelak “HUHUHUHU” kerana itu untuk gay dan perempuan sahaja
  • #brocodemelayu anda akan sentiasa mengingatkan bertapa bahayanya perempuan dengan PMS kepada bro-bro lain
  • #brocodemelayu kalau bro meluahkan ketidak-puas-hatian pasal gf, layan je. pillow talk sesama bro bukan aktiviti gay
  • #brocodemelayu milf to apa? (jangan tanya soalan bodoh boleh tak bro?)
  • #brocodemelayu bro takkan sibuk meolong awek yang sibuk tiba2 nak trendingkan #siscodemelayu, benda tu tak wujud la sister.
  • #brocodemelayu benti beli rokok konon nak quit, tapi hisap rokok bro2 lain.nak kena STARLITE KE? khas untuk bro2 yang merokok
  • #brocodemelayu kalau bro tgh depressed, wajib ajak pegi main lucky ball, karoke, ber-dota mahupun PES untuk kasi release tension
  • #brocodemelayu lu tak usha awek, lu gay
  • #brocodemelayu sila ajar bro anda bermain twitter dan fesbuk, jangan biarkan bro anda buta IT dan tak pandai bersosial secara maya
  • #brocodemelayu jika terdapat mana-mana bro yang terpengaruh dengan kpop secara taksub, sila tunjukkan dia jalan lurus untuk pulak (aku takleh sbb gf aku hyomin kot.maaf bro2 yang lain)
  • #brocodemelayu jangan biarkan bro anda layan GLEE or ANTM. cuci mata dia dgn Dirty Jobs dan Pawn Stars dengan kadar segera
  • #brocodemelayu bro kalau ada gf hendaklah bijak membahagikan masa antara gf dan masa lepak dgn bro-bro lain (WAJIB)
  • #brocodemelayu kalau bro tu nampak sangap semacam sampai boleh ke tahap merogol sila bawak dia ke brickfields.
  • #brocodemelayu bro yang mengaku @lisasurihani adalah awek atau tunangnya adalah bro yang perlukan perhatian ataupun seorang bro yang tidak brotak.
  • #brocodemelayu kalau dua bro berebut perempuan yang sama, apa susah.bakar,bunuh perempuan tersebut. demi brotherhood.
  • #brocodemelayu bro sejati maki rob pattinson, tay tay, dan twilight saga.
  • #brocodemelayu bro sejati adalah bro yang gemarkan perempuan.
  • #brocodemelayu bro yang tegar adalah sorang yang memilih KK Mart berbanding 7Eleven

Sebenarnya ada beribu lagi #brocodemelayu dekat twitter tapi ini je yang sempat di rembat, sebab kalau tak, tak tahulah berapa panjang entri ini akan pergi.

Akhir kata , Stay Awesome and Legendary

Sumber dari Shibli dan Amirul

Written by Radin Fadli

I love writing.I feel that by writing, I could pour my heart contents into a piece of paper and share it with the world.Some might be a bunch of craps, some really meant something to me.Gadget is my choice of obsession, without them, the world won’t be as cool as it is now.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dunia Milik Berdua

1 dari 3 lelaki adalah gay, anda yang mana?