in

Restoran Bangi Dong BBQ cara Korea

Annyeong! Apa khabar semua? Moga berada dalam kesihatan yang baik. Lama betul aku tak menulis entri akibat kesibukan yang melanda diri. Sementara sempat aku mencuri masa untuk menulis, jadi aku pun mengambil kesempatan untuk menulis penulisan ini. Jadi marilah layan entri Restoran Bangi Dong BBQ cara Korea .

Kepada peminat drama Korea khususnya, mesti selalu melihat scene Korean makan BBQ. Alah,  kalau korang tengok cerita Runningman asyik sebut KOREAN PREMIUM BEEF lepas tu pemenang dapat makan daging , yang kalah makan kimbap tu. Tak tahu? Kalau tak tahu boleh dah mula tengok cerita korea.

Dalam entri kali ini aku nak berkongsi tentang sebuah kedai makan yang baru aku ketemui. Restoran Bangi Dong. Sebenarnya kedai ini akak kawasan DJ yang jumpa, jadi korang kena berterima kasihlah kepada akak kawasan! hashtag sembah ratu bingung mama, Yeah, Mama.

IMG_5570
Restoran Bangi Dong BBQ cara Korea
                                B-01-G, Jalan Medan Pusat Bandar 5,
                                  Seksyen 9, Bandar Baru Bangi,
                                     Open 11 am – 11 pm

Tak susah nak cari kedai ini , korang boleh me wazekan diri ke Restoran Bangi Dong. Dah waze? Letak sebagai favourite, sebab aku confirm, korang akan datang lebih daripada sekali. Restoran Bangi Dong ini menyediakan juadah berkonsepkan korean food, tapi favourite aku dekat sini sudah semestinya set BBQ dia. Teringat pula Yang Good di Seoul. *muka sedih muka sedih hujan

Pertama kali aku menjejakkan kaki dekat sini sewaktu si Zaidi ada training di PJ. Tahniah Zaidi sebab dapat naik pangkat ye. Jadi aku yang gigih ni, terus gerak dari ofis, *jam menunjukkan pukul 7.30pm ketika itu, dari Seremban terus menuju ke Bangi. Lepas pickup Zaidi dari KTM, kita orang sedang berkira-kira sama ada nak ke Eid, atau mencuba menu di Bangi Dong. Kita orang decide, untuk cuba Bangi Dong untuk pertama kali.

Sampai – sampai, kami di sapa mesra oleh Ruffy , pengurus Bangi Dong. Beliau yang menerangkan tentang menu – menu yang ada, dan kami buat keputusan untuk mencuba Combo 2 (RM80.00) yang merangkumi Beef Prime Rib, Ribeye,Fried Rice – Garlic , Spicy Bean Curd Soup. Untuk minuman aku order, aloe vera jus, maklumlah nak kurus.

IMG_4712

Sebelum makanan sampai, pekerja di Bangi Dong akan menyediakan tempat untuk mengrill bbq. Memang set up dia sama macam dalam drama yang korang selalu tengok.

IMG_4717
Banchan atau side dishes pun di sediakan sebelum aktiviti menggrill bermula. Kimchi dekat sini boleh tahan sedap. Ada sesetengah tempat yang aku makan, kimchi dia memang fail terus. Kalau tak silap aku, korang boleh tapau kimchi untuk di bawa pulang.
Setelah semua bahan hadir , maka aktiviti menggrill pun bermula.

IMG_4727
Gaya macam baru balik kerja dan minum soju bersama teman di malam hari hahaha

IMG_4718 IMG_4719 IMG_4721 IMG_4723 IMG_4724

Kali kedua aku datang bersama dengan akak – akak traveller, tiada aktiviti bbq. Kali ini , aku cuba bibimbap pula. Untuk bibimbap , aku macam prefer telur dia yang macam separuh masak sikit supaya senang nak gaul. Rasa pun not bad.

IMG_4831

Kali ketiga aku datang bersama dengan sepupu ku Iryati , Faizal dan aunty Tihah aku. Memandangkan menu nak makan ini bbq korea, jadi sedikit sebanyak mengamit kenangan kami sewaktu di Seoul dulu.
Kali ini jumlah kami agak ramai, kali ini aku order combo A (RM150.00). Siap ada udang tahu? Walaupun aku peminat seafood tapi untuk aktiviti bbq, aku memang suka daging sahaja.

IMG_5558

Sebelum nak balik tu, pemilik restoran ada bagi kami complimentary dish. Cheese Bul Dak. Sebut betul – betul, cheese bul dak, bukan duck, itu itik, ini dak, ayam. Walaupun kami semua kekenyangan, tapi habis juga cheese bul dak ni. Rasa dia agak pedas , jadi mungkin tak sesuai kepada yang tak gemarkan masakan pedas, aku memang suka pedas, tak pedas , tak kick lah. Oh by the way menu ini hanya available bermula September sahaja. Terima kasih sekali lagi kepada Bangi Dong sebab bagi kami rasa dulu mihmihmih.

IMG_5562

Kali keempat aku pergi, menyambut ulang tahun dah 366 hari bertapak di seremban. Komainlah kan nak ada ulang tahun, terima kasih kepada member U aku, Mema sudi lepak dengan aku di malam penuh bersejarah ini. KAHKAHKAH!
Sama juga combo B (RM80) menjadi pilihan hati. Sempatlah ajar mema cara nak makan bbq Korean ni macam mana. Kena praktis dulu, nanti tak adalah terkial – kial mihmihmih.

 

IMG_5662
Cara nak makan Korean BBQ 101. Ready?
IMG_4712
Sumbat segala benda ini (banchan)…
Ke dalam ini
IMG_4716
Lebihkan ini
IMG_5655
jangan lupa main ingredient, pastikan yang tengah panas dan baru di masak untuk mendapat kepuasan yang berganda.
IMG_5560
Wrap kan dan makan. Rasa dia memang terbaik!

Aku ingin berterima kasih kepada Ruffy sebab bagi complimentary dish lagi kepada aku malam ini. Sedap Panjeon tu, siap bungkus bawa balik lagi sebab dah tak larat makan.

Aku tulis berapa kali tu bukan nak tunjuk aku ni eorang yang gigih bab bab makan ni. Aku tulis sebab nak bagitahu, kalau kedai tak sedap, tak adalah aku datang sampai 4 kali. Jadi kepada pembaca yang terbaca entri ini, aku suggest korang pergi menikmati sendiri makanan dekat Bangi Dong ni. Kalau ada kelapangan just PM aku nanti kita boleh pergi sama-sama. Dengan syarat, korang belanjalah aku pula , aku dah belanja entri ni kan?

Ok pape roger.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Written by Radin Fadli

I love writing.I feel that by writing, I could pour my heart contents into a piece of paper and share it with the world.Some might be a bunch of craps, some really meant something to me.Gadget is my choice of obsession, without them, the world won’t be as cool as it is now.

2 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EID – Halal Korean Food – Bangi

Mango Six Puchong at The CUBE Bandar Puteri Puchong