in ,

Trick dapat harga hotel murah dengan Agoda

Assalamualaikum dan Annyeong Haseyo kepada semua pembaca khususnya mereka yang bertitle backpackers, travellers, tourist, frequent flyers, pencari kedamaian dan pelbagai nama panggilan yang lain.

Dalam episod kali, maksud aku dalam entri kali ini, aku ingin berkongsi sedikit tips dengan anda di luar sana tentang cara – cara untuk mendapatkan penginapan yang murah.

APA?? MURAH???

43
Sun Wukong pun suka murah!!

Terangkan brightness, tutup muzik Zayn Malik dari iPod Shuffle, tutup pintu bilik dan tutup pintu hati, eh ilmu kan, buka pintu hati tu besar sikit baru senang tips ni nak masuk.

Ada pelbagai cara yang orang gunakan ketika ingin menempah bilik hotel / hostel / guesthouse / asrama / pondok ketika mereka berjalan / mengembara / travel / tour. Ada yang rajin membelek site seperti Agoda, BooQeeng, TraviGo, BNB dan pelbagai jenis lagi. Ada yang lebih selesa menyerahkan proses ini di kendalikan oleh tour guide, tahu – tahu dah sampai boleh tidur dengan selesa, settle. Golongan ini mungkin tak sesuai nak baca teknik rakyat marhaen macam saya. Pergi baca blog gossip sana~ shush shush…

You still here? Okay, sambung baca…

Perkara pertama dan paling penting sekali sebelum booking sesuatu tempat penginapan adalah memastikan anda ada duit dalam akaun bank. Ye betul, duit sangat penting, tak ada duit mana boleh booking bang/akak. Jangan pula, tulis email dekat saya, tanya teknik nak booking tanpa duit. Ajaib pula.

Perkara kedua, sila pastikan negara dan tempat yang anda nak menginap tu adalah betul. Jangan beli hostel di Tokyo tapi anda duduk di Shanghai. Jangan buat kerja tak cerdik ini ye. Pastikan juga tempat anda pilih, kalau boleh berhampiran dengan subway( bukan subway makanan tu, ko ingat nak makan ajer, subway train laaa) / station bus /teksi untuk kemudahan anda bergerak.

99
Ini Shanghai misalnya.
1g
Ini Tokyo contohnya
Menara komunikasi
ini menara komunikasi contohnya

Perkara ketiga, PALING PENTING. Anda boleh klik link ini, atau klik banner Agoda di sebelah kanan blog kesayangan saya ini. Proses ini akan membawa anda ke muka halaman Agoda. Kalau anda dah sampai, maksudnya anda telah berjaya separuh jalan.Jangan risau kalau muka utama dia menunjukkan negara Korea, sengaja saya letak supaya saya nak booking nanti senang. Anda hanya perlu search nama hotel/ negara/state tempat yang anda hendak tuju ke dalam search engine Agoda.

IMG_1617st regis room8 336

Perkara keempat, kedua terpenting. Sebelum booking, anda perlu mendaftar masuk AGODA. Dalam bahasa omputih dia, sign up. Jadi create satu akaun, tak susah pun, macam nak create akaun facebook aje. Dan seterusnya anda boleh teruskan proses membooking hotel.

Agoda Sign in
MYR tu currency, boleh tukar ikut kesukaan, ikutlah nak tengok dalam Korean Won, Japanese Yen, US Dollar ke, jangan nak tengok dalam Saidina sudah

Kenapa kena buat proses- proses ini? ini bertujuan untuk anda mendapatkan sesuatu yang di panggil insider deals. Insider deals ini menawarkan harga bilik yang jauh lebih murah daripada biasa. Deal ini TIDAK BOLEH dapat kalau anda sekadar melayari sahaja website AGODA. Harga yang boleh dapat adalah jauh lebih murah daripada yang di tawarkan kepada umum. Dengan adanya akaun ini, anda boleh juga menyemak hotel/hostel yang pernah anda book sebelum ini.

Agoda Murah

Mudah kan? semudah A, B, C kan? SIAPA kata ABC itu mudah? ABC pun kena belajar taw….

Okay. Sampai sini sahaja entri kali ini.

Hidup AGODA.

Written by Radin Fadli

I love writing.I feel that by writing, I could pour my heart contents into a piece of paper and share it with the world.Some might be a bunch of craps, some really meant something to me.Gadget is my choice of obsession, without them, the world won’t be as cool as it is now.

2 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The Parque Cafe

EID – Halal Korean Food – Bangi