in ,

The Parque Cafe

Kali ini aku nak perkenalkan korang dan café hunter dengan satu café yang agak menarik konsepnya. The Parque Café. Pertama kali aku tercome across dengan cafe ini melalui instagram (Duh~ mana lagi nak dapatkan info tentang café hipster/hipster kalau bukan dari instagram).

IThe Parque Café

Berlainan dengan café yang aku pernah pergi, instead of tertarik dengan makanan/ minuman yang di tawarkan, aku lebih tertarik dengan reka bentuknya yang menarik. Jadi aku pun mula membuat kajian (bukan main kan) tentang kedudukan dan lokasi café. Tak susah, cuma perlu waze kan diri anda sahaja ke sini. Tapi , tak semudah yang anda sangkakan.

Setelah menghantar Aunty aku ke lapangan terbang antarabangsa ( ada conference di Bangkok) , aku terus shoot off untuk mengambil Mili. Lepas itu dengan penuh harapan, dan perut yang lapar,kami menuju ke The Parque Café untuk bersarapan pagi. (PAGI okey, dalam pukul 10 pagi gitu).

Perjalanan ke café ini memang agak berliku dan jauh. Serius jauh, tapi demi sesuap kopi dan seteguk spaghetti kami teruskan pemanduan ke sana. Lebih kurang 45 minit, kami tiba di kawasan perumahan Eco Sanctuary dan bermulalah episod berpusing-pusing di taman perumahan yang belum siap ini.

IMG_2022 IMG_2015

IMG_1984 IMG_1985 IMG_1986 IMG_1989

Lama juga kami berpusing, dan akhirnya kami tiba juga di lokasi yang di tunggu – tunggu. Dari parking lot ada kereta caddy yang menunggu untuk membawa kami ke café. Satu benda sahaja aku nak cakap, rumah dekat kawasan sini memang lawa, dan aku expect harga pun bakal lawa juga. Jadi kami pun berborak/berangan mungkin ada di kalangan ini yang bakal jadi milik kami. Berangan free, tak payah bayar kan?

Sampai sahaja kami di hadapan café, apa lagi, terus menuju ke kaunter untuk membuat pesanan. Tak banyak pilihan yang di tawarkan, jadi kami main order sahaja pilihan yang ada dan mengharapkan kesedapan bakal menusuk ke lidah dan tekak.

IMG_1964 IMG_1965 IMG_1966 IMG_1971 IMG_1972

Makanan tak mengambil masa yang lama untuk siap. Tanpa melengahkan masa, dan selepas membaca DOA MAKAN dan MENANGKAP GAMBAR makanan untuk di upload ke instagram, baharulah kami menjamu selera.

IMG_1969 IMG_1970 IMG_1973 IMG_1975 IMG_1977
Terdapat beberapa kawasan yang boleh kita pilih untuk menjamu selera atau sekadar nak melepak minum air kopi, tapi memandangkan kita berada di dalam musim yang panas membahang terpaksalah juga duduk dalam bilik berhawa dingin.

Kawasan persekitaran The Parque Café ini mengingatkan aku kepada cerita Secret Garden lakonan Hyun Bin dan Ha Ji Won. Kawasan rumah Hyun Bin dalam drama berkenaan sebiji macam kawasan café ini.

Aku tak tahu sekiranya café ini akan terus berada di sini sehingga kawasan perumahan ini di buka, atau bakal di removekan kemudian, jadi kepada café hunter bolehlah datang ke The Parque Café untuk mengalaminya sendiri.

IMG_2010

EcoWorld @ Eco Sanctuary
Persiaran Eco Sanctuary
Telok Panglima Garang
Selangor

Waktu operasi: 10 pagi-10 malam

Written by Radin Fadli

I love writing.I feel that by writing, I could pour my heart contents into a piece of paper and share it with the world.Some might be a bunch of craps, some really meant something to me.Gadget is my choice of obsession, without them, the world won’t be as cool as it is now.

10 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Meat Point (TTDI)

Trick dapat harga hotel murah dengan Agoda