in

Fiq’s Gastronomy

Assalamuaikum!Annyeonghasyo! Sempena hari jadi aku yang ke ____ sila isi tempat kosong, kalau betul akan dapat hadiah. Okay, gurau, korang lah kena bagi aku hadiah, terbalik kot pula.

Address: 34, Jalan SS 19/1d, Ss 19, 47500 Subang Jaya, Selangor, Malaysia

Mui ajak pergi cuba try test dekat satu kedai , Fiq’s gastronomy. Mula- mula masa aku dengar, aku ingat aik , makan apa dekat kedai ini bergas bagai, (maklumlah bahasa english kurang fasih) nanti makan- makan benda bergas ini dapat gastrik tak pun nanti tak berhenti- henti mengeluarkan gas dari badan, masak~ kalau ikut atas takpe, kalau ikut bawah, naya orang sekeliling.

Jadi selepas pulang dari kerja, aku terus menuju ke Putrajaya, pick her up, and waze ourselves to Fiq’s gastronomy. Kami pun ikutlah arahan , “turn left, in 100 hundred metres exit left, turn right, hazard reported ahead”, menuju ke Subang Jaya memang ada gaya.

Ada satu kawasan ini aku pelik betul dekat Putrajaya ini, iaitu tempat dia letak kamera speedtrap. Kawasan itu berbukit, so dah bukit turun memang laju, and everybody sampai kawasan tu terus tekan brake, I was like “kau dah kenapa?” jadi sila berhati- hati di jalan raya dan majulah sukan untuk negara.

Apabila dah sampai dekat area Subang Jaya ini, waze membawa aku sampai ke satu kawasan perumahan yang ada park guard. Aik, waze ini biar betul, takkan silap lokasi pula. Aku tak jadi masuk kawasan perumahan itu, reverse, keluar balik dan pusing lagi sekali. Waze tetap menunjukkan lokasi yang sama. In the end, kami decide, nak tanya pak guard, mungkin Fiq’s Gastronomy ini lokasi terletak dekat rumah Chef Shafiq. Sampai sahaja dekat guard , dia terus alih kon dan benarkan kami masuk.

Aik, tak ada tanya-tanya pape ke?aku baru nak tanya rumah Chef Shafiq  Zane dekat dalam ke? Hahaha. Dah masuk tu, waze terus berbunyi, in 300 metres you will reach your destination. Pandu punya pandu, akhirnya Mui pun kata “Haaa di sinilah tempatnya,”

image

image

Masuk je ke dalam Fiq’s Gastronomy, aku rasa lega sebab nampak dapur yang orang sediakan maknan dan bukan balang- balang gas. Hahaha, okay aku sahaja je bermain dengan perkataan gas tu, jangan marah Chef Fiq ?.

image

image image

Tak ramai sangat orang sewaktu kami sampai, menurut Mui, orang akan start ramai bila malam. Yelah kami datang untuk Brunchtea (Breakfast, lunch, tea time) berapa ramai yang pelik nak datang ketika brunchtea kan? takpe korang tunggu bila dah trending nanti.

image

image

image

image

image

Jadi duduk – duduk dan belek – belek menu, baca description semua nampak macam sedap dan enak sampaikan tak tahu nak pilih yang mana.Cadangan Mui, kita pilih yang bertanda pilihan chef, mesti paling sedap sebab Chef dia sendiri yang rekemenkan. So, we decide to go for it.

Selepas sesi bergambar, particularly sesi bergambar menggunakan kamera depan (selfie, wefie laa) , makanan pun sampai. Sebelum makan kena buat apa? APA? tangkap gambar makanan? bukan, baca doa makan dulu, lepas tu baru ambil gambar ye. Tak senonoh betul.

image                                                                              Crab Roll (Fried Soft Shell Crab)

image
Compressed Short Ribs ( no bones )
image
Percubaan Flatlay yang amatur

Makanan dia boleh tahan. Aku lebih prefer soft shell crab Mui daripada pilihan makanan aku sendiri. Walau bagaimana pun compressed rib aku terbaik juga, tak ada tulang, lembut dan kuantiti pun banyak.

Selepas sesi makan selesai, tetiba Mui minta waiter hantar dessert, aku macam pelik, bila pula dia order dessert. Dia keep on kata dia ada order tadi. Bila dessert tiba, ada pula sekali lilin, macam ni haaa

image
Fiq’s Baked Alaska

Sweet sungguhlah, bahaya. Risau paras gula meningkat. I need to control my sugar level okay? Hahaha thanks awak.

Dessert yang di namakan Baked Alaska  ini, aku memang suggest korang try sendiri, memang sedap dan terbaik.

Selepas habis sesi makan – makan, kami pun bergerak ke port seterusnya. Terima kasih baca.

Written by Radin Fadli

I love writing.I feel that by writing, I could pour my heart contents into a piece of paper and share it with the world.Some might be a bunch of craps, some really meant something to me.Gadget is my choice of obsession, without them, the world won’t be as cool as it is now.

8 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sakura Trip Seoul – Eid | Lotte Mall Jamsil

Ocean Hauz – Bandar Baru Bangi