in

EID – Halal Korean Food – Bangi

Annyeong! Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua. Kepada yang muslim, macam mana persiapan hari raya? puasa macam mana, ada baik kah?

Kali ini aku nak berkongsi tentang sebuah kedai makanan korea yang terletak di Bangi Sentral, Bandar Baru Bangi.

Eid Halal Korean Food- Bangi.

Eh Eid? nama macam familiar kan? yup. Ia adalah Eid yang sama yang aku pergi di Itaewon, Seoul tempoh hari, or tempoh tahun, atau tahun lepas lah senang cerita. Di usahakan oleh Saad dan keluarga, Eid dah buka cawangannya di Malaysia.

Memandangkan Bangi dan Seremban tidak jauh, aku beberapa kali datang ke sini untuk menjamu selera. Akak – akak traveller yang lain dah lama menjejakkan kaki dekat sini, ada sorang tu Eid tengah dah proses nak buka pun dia dah pergi, gigih betul seorang Mama, yea, Mama.

Pertama kali aku pergi ke sini dengan akak-akak traveller uols, MAMA DJ, Dzuli dan Azra. Sampai sahaja aku dekat Eid ni, dah gaya macam nak masuk butik pun ada.

IMG_3621

Korang nak tahu kenapa? majoriti pelanggan dekat sini semua kaum hawa. Well, you know why. Nasib tidak lama kemudian ada 2 ketul brader datang makan dekat sini, jadi tak adalah aku seorang je , jejaka dalam kedai.

Makanan first yang aku order dekat sini,  Dakgangjeong dan Yuja – Cha. Portion dia sangat besar, nasi sempat habis dulu. Sad siap tanya aku nak tambah nasi lagi ke? hahaha! ?

IMG_3618 IMG_3617IMG_3616IMG_3619
Sempatlah berborak kejap tentang menu yang dia akan perkenalkan akan datang. Aku memang lama ternanti favorite aku bulgogi, (first time aku datang belum ada lagi) ,dan juga korean cold noodle.IMG_4118

IMG_3627

Sewaktu Ramadan tiba, 2 kali dah sempat berbuka puasa dekat sini. Kali ini dapat jumpa dengan Mr Yusuf and wife dan Said. Dan menu kegemaran aku pun dah ada masa ni, bulgogi. Yeay! Makan bulgogi siap ada lettuce lagi, boleh wrap daging dalam lettuce dan makan begitu sahaja. Yummy.

IMG_3962 IMG_3963
IMG_3961
Mr. Yusuf ada tanya aku perbezaan rasa bulgogi di sini dan di Itaewon, bagi aku sedap, tapi tidak sesedap yang dekat sana. Dia pun bagitahu, ingredient tak sama , tapi dia akan cuba bagi rasa sebiji sama macam dekat Korea.

Aku bagitahu, kimchi dia sedap. Dia dengn Said siap suruh komen pasal kimchi. Kimchi dia sedap, cuma ketebalan tu mcm terlebih sikit. Diaorang pun terang yang di Seoul, mereka ada mesin, dekat sini potong secara manual, dia orang dalam proses nak bawa mesin tu datang ke Malaysia.

At the moment , Saad takde , dah balik ke kampung , ehem Seoul, lepas raya baru datang balik. Mr Yusuf akan stay di sini sampai raya sebelum pulang ke Seoul.

IMG_3978

Dia ada tanya bila aku nak balik sana lagi, insyaAllah, see you in Autumn, gitu.

Kepada sesiapa yang nak rasakan masakan Korea yang sedap dan enak. Bolehlah try di Eid Halal Korean Food Bangi. Jangan risau, harganya lebih murah dari di Korea tau hehehe.

Plan untuk berbuka puasa di Eid 29hb June ni, kalau sesiapa nak join, jangan lupa roger.

Okay until then , Annyeong!

*Untuk dapatkan harga makanan, anda boleh layari instagram mereka di: eid.halal.korea.bangi

*Untuk tempahan boleh DM di ig.

Written by Radin Fadli

I love writing.I feel that by writing, I could pour my heart contents into a piece of paper and share it with the world.Some might be a bunch of craps, some really meant something to me.Gadget is my choice of obsession, without them, the world won’t be as cool as it is now.

11 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trick dapat harga hotel murah dengan Agoda

Restoran Bangi Dong BBQ cara Korea